interview prep
Het is iets wat we tegenwoordig wel vaak zien. Steden en gemeenten die op lucratieve wijze beginnen te experimenteren met alternatieve beleidsmiddelen. De klassieke middelen om burgers bepaald gedrag te laten stellen, repressie en sensibilisatie werken eigenlijk niet naar behoren om tot duurzame gedragsverandering te leiden.
Statistieken
Theoretische onderbouwing waarom het een slecht idee is:
Zwerfafval is een zelfversterkend probleem. Verschillende studies hebben aangetoond dat zichtbaar afval in de openbare ruimte individuen uitnodigt om zelf ook meer afval in de openbare ruimte te gooien (bijv. Keizer et al., 2011; Schultz et al., 2013). Als verklaring is gesuggereerd dat de aanwezigheid van afval aangeeft wat de heersende sociale norm is voor het weggooien van je afval, namelijk door het achter te laten in de openbare ruimte (Cialdini et al., 1990). Vuilnis dat naast, in plaats van in vuilnisbakken wordt geplaatst, is een groot probleem.
- Bystander effect? The more people are aware that more people are doing nothing, the likelihood of someone making an intervention decreases? (Paraphrased Malcolm Gladwell denk ik)
- Niemand zal hier in actie komen, omdat iedereen kan observeren dat niemand anders ook in actie komt. Je wil niet die ene goedzak zijn die opdraait voor de rest.
- Broken windows theory
- Identiteits beschermende cognities (WK voetbal in Zuid Korea/Japan iedere toeschouwer nam zijn eigen afval weer mee naar buiten…
- Verbieden van wegwerp plastic ?
- Klassieke illustratie van de Broken windows theorie. Vuil zien nodigt uit om verder te vervuilen. Men kan verwachten dat een vuile norm andere norm overschrijdende gedragingen zoals wildplassen etc. zal aantrekken. https://www.demorgen.be/nieuws/waarom-gent-het-zwerfvuil-laat-liggen-en-dat-niet-zal-werken-zo-gaat-het-nog-smeriger-worden~bef48673/
Wie zijn de vervuilers?
Volgens een grote studie [11], zijn jongeren verantwoordelijk voor het grootste aandeel zwerfafval. Dit gedrag kan worden verklaard doordat deze groep hun verlangen naar onafhankelijkheid aan het ontwikkelen is, wat vaak gepaard gaat met het uiten van non-conformiteit en rebellie, evenals hun behoefte om “erbij” te horen en deel uit te maken van een groep. Door afval achter te laten, tonen jongeren hun gebrek aan respect voor regels en tegelijkertijd creëren ze een "wij-tegen-zij" identiteit, waarbij ze zich duidelijk afzetten tegen de rest van de samenleving, zoals "de meerderheid", volwassenen, de overheid en dergelijke.
Wat zou er volgens de wetenschap wél werken?
Maak het gewenste gedrag de makkelijke en toegankelijke oplossing
Maak het sociaal “Wanneer je afval achterlaat, zien andere mensen dat”
Identiteits bescherrmende cognities
Kauwgom voor het goede doel?
Saillantie+ makkelijk (Coca cola)
Green feet (2011 Copenhagen)
Cigarette voting
Kauwgomrycyclage punt
Sociale druk
“