Basics
Give whoever is being interviewed at your company all the context they need to succeed with the reporter and understand their goals.
- Reporter name:
- Reporter bio:
- Past coverage of the company or topic:
- Angle of the story:
Hook story
Voor De Standaard maak ik een stuk over de vraag waarom het toch zo moeilijk is om van die smartphone te blijven in de auto. Als ik voor mezelf spreek en af ga op de reacties van mensen uit mijn omgeving moeten we bijna de hele tijd op onze handen tikken om die telefoon te laten waar hij is. Dat gaat dan gepaard met een geweldig gevoel van onrust.
Ik weet intussen dat het alles te maken heeft met ons beloningscentrum in onze hersenen en hoe die bliepjes en biepjes dat al activeren nog voor er sprake is van een positieve bekrachtiging.
Nu zou ik graag een paar tips en tricks hebben die kunnen helpen om dat effectief af te leren. Omdat ik had begrepen dat u rond gedragsverandering en nudging werkt, dacht ik dat u daar wellicht iets verstandig en inzichtelijk over zou kunnen vertellen.
Opbouw storytelling
Smartphones in onze maatschappij
Kinderen in Vlaanderen interageren gemiddeld voor het eerst met een smartphone of tablet op de leeftijd van 2,4 jaar, volgens onderzoek van Mediawijs. Slechts 8 procent van de kinderen tot 4 jaar maakt geen gebruik van een scherm. Gemiddeld krijgt een Vlaams kind al op 8 jarige leeftijd zijn/haar eerste eigen smartphone.
In 2018 was dit 12 jaar (de stap naar het middelbaar onderwijs) hét moment waarop de meeste kinderen hun eerste smartphone kregen, in 2020 was dat gemiddeld al op 9 jaar en nu in 2022 is dat met 8 jaar nog vroeger.
De smartphone is vandaag een constante geworden in de moderne maatschappij. Overal waar we gaan nemen we hem met ons mee. We leggen het toestel zelfs naast ons wanneer we slapen. We laten ons constant storen door berichten van sociale media, e-mails en sms'jes. We nemen telefoongesprekken aan op momenten dat dat niet sociaal aanvaardbaar is, en we zetten onze directe interacties met vrienden en familie on hold wanneer we die pling horen die ons vertelt dat er een bericht is aangekomen.
Technologisch pessimisme
We zien hierdoor vandaag opnieuw een zeker technologie pessimisme bij veel mensen die zweren bij het smartphone gebruik als iets slechts en "Symptomatisch voor alles wat er mis is in de moderne maatschappij" :
Twintig jaar geleden zagen we het met de televisie en nu zie je hetzelfde met de smartphones en tablets. Het is iets van alle tijden: zelfs Plato was in zijn tijd al pessimistisch. Volgens hem zouden boeken het geheugen van kinderen om zeep helpen. Terwijl wij ons hier nu geen vragen meer over stellen, en zo zal is het vandaag met apps en smartphones.
Sommige stemmen (Amarican academy of pediatrics APP ~ Who) pleiten zelfs voor een sterke restricties op dagelijkse schermtijd voor kinderen, hoewel hier zeer weinig tot geen wetenschappelijke evidentie voor is. Het omgekeerde is wel waar. Zo zijn er bijvoorbeeld studies in top psychologische journals met data van bijna 20.000 kinderen tussen 2 en 5 jaar oud, waaruit blijkt dat één à twee uur schermtijd zelfs positief geassocieerd is met welzijn. opvallend: zo blijkt minder dan een uur schermtijd per dag zelfs licht nadelig.
Hoe sociale media ons in hun macht hebben
Hoewel er nooit een betere periode van welvaart , veroorzaakt werd door deze snelle technische evolutie, moeten we ook rekening houden met de kosten: we zijn sneller dan ooit afgeleid.
Afleiding bestaat al zolang als de mens bestaat, maar de afleiding van vandaag "voelt anders". De gemakkelijke toegang tot inhoud en de interactie met informatie betekent dat "als je een afleiding zoekt, je die gemakkelijker dan ooit kunt vinden".
Elke vrije seconde is een kans om te worden gestimuleerd, of het nu door het jezelf te verliezen in een TikTok vortex, scrollen Instagram, of swipen door Tinder. Met elke swipe, like en tweet voedt het onze gewoonte om elke paar minuten bij wijze van een dwangmatige tic te checken of er een nieuwe like op een tweet is of hoeveel likes de laatste post gekregen heeft (klinkt dat bekend?).
Hoe komt dat?
Bedrijven als Facebook, youtube, instagram etc hebben er alle baat bij om je zo lang als mogelijk binnen hun platformen te houden. Zij voeren een waar gevecht om onze aandacht. Want elke seconde dat wij op die platformen doorbrengen geeft hen opportuniteit om ons om ons beter te leren kennen door ons online gedrag te begrijpen om zo ons vervolgens meer of betere diensten te kunnen aanbieden die aansluiten bij ons persoonlijke profiel. En dat laatste doen ze ondertussen zeer goed. Zoek maar eens op google naar brickenstocks voor de zomer, ze zullen je wekenlang achtervolgen. Ze kennen ons ondertussen beter dan we onszelf kennen of zouden vermoeden. Dergelijke bedrijven als facebook kennen op vandaag de dag reeds zo goed (op basis van ons klikgedrag en waar onze aandacht naartoe gaat) dat het bedrijf bijvoorbeeld vaak al weet of iemand zwanger is alvorens die persoon het zelf weet.
De neurochemische basis
De technologie en innovatie evolueert razend snel maar de neurochemie in onze breinen blijft hetzelfde dan bij onze palenteologische voorouders.
Mensen worden dus als het ware “gehacked” en verslaafd gemaakt op basis van de neurochemische werking van hun eigen hersenen. De cruciale molecule in ons brein die ze daarvoor tegen ons gebruiken kennen we als “Dopamine”. Je kan Dopamine een beetje zien als de James Cook van de moleculen, vanwege de bekendheid ervan in de populariteit in mainstream media en wetenschappelijke literatuur. De chemische stof, wordt soms ook wel het "feelgood"-hormoon genoemd.
In plaats van ons zelf plezier te verschaffen, zoals algemeen wordt gedacht, motiveert dopamine ons om dingen te doen waarvan we denken dat ze plezier ZULLEN brengen. Het is de belangrijkste neurotransmitter in de hersenen, die ons ertoe aanzet pizza te eten als we honger hebben en seks te hebben als we opgewonden zijn. Wetenschappers gebruiken dopamine om "het verslavende potentieel van een ervaring" te meten. Je kan stellen “Hoe hoger de dopamine-afgifte, hoe verslavender het is”.
We ervaren een toename van dopamine in anticipatie van een handeling en ook wanneer we de handeling zelf verrichten, waardoor we het willen blijven doen. Zodra het klaar is, ervaren we een dopamine dip. Dat komt omdat de hersenen werken via een zelfregulerend proces dat homeostase heet, wat betekent dat "voor elke high, er een low is, daardoor we willen we vaak dat tweede stuk chocolade of nog een extra aflevering kijken.
Je zou kunnen stellen dat onze smartphones van ieder van ons dopamine junkies gemaakt heeft.
Je zou een smartphone vandaag in essentie kunnen beschouwen als een casino in je broekzak.
Gedragseconomisch onderzoek
Present bias
Present bias,het verkiezen van winsten in het hier en nu met verwaarlozing van toekomstige gevolgen, verklaart voor een groot deel waarom we naar onze telefoon grijpen terwijl we achter het stuur zitten.
Kiezen tussen een euro vandaag ontvangen of morgen drie euro is een gemakkelijke beslissing. Maar als ons gevraagd wordt te kiezen tussen een euro vandaag of drie euro over een jaar, kiezen we waarschijnlijk voor het eerste, ook al is deze beslissing (vanuit een economisch perspectief) irrationeel
Afgeleid rijden
Een belangerijke het toegenomen risico voor onze veiligheid op de weg is daar vandaag een belangrijke uitloper van. Afgeleid rijden, voornamelijk door het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, is de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen op de weg.1
Een bestuurder die zijn telefoon gebruikt, heeft vijf keer meer kans op een ongeval dan bestuurders die niet afgeleid zijn. Ter vergelijking: rijden onder invloed van alcohol verdubbelt slechts de kans op een ongeval.
In 1975 werd het in België verplicht om vooraan in de auto de gordel vast te gespen. Sinds 1991 geldt deze verplichting ook voor de passagiers achterin. Echter werden autogordels reeds in meer dan twintig jaar eerder aangeboden bij de meeste autos die verkocht werden. De wetten kwamen dus ruimschoots nadat autofabrikanten autogordels gingen aanbieden omdat de consument dat wilde. Autofabrikanten die veiligere auto's aanboden, verkochten meer. Tegenwoordig worden we zelfs actief genudged om de gordel aan te doen. Wanneer een passagier in een moderne wagen zijn gordel niet om heeft worden we constant aan het correcte gedrag herrinnerd door een alarm dat afgaat en luider / frequenter wordt wanneer we niet reageren.
Je zou kunnen zeggen dat we tegenwoordig ook gelijkaardige trends zien bij smartphone gebruik. In de laatste nieuwe IOS en android toestellen zien we zaken als “car-mode” opduiken. dergelijke modi worden automatisch ingeschakeld wanneer de telefoon denkt dat je aan het rijdend bent en zorgt ervoor dat afleidingen door de smartphone wordt gelimiteerd tot een minimum. Zo komen meldingen komen door, alle bliepjes en vibraties worden uitgeschakeld, en wanneer iemand je een sms stuurt krijgt hij/zij automatisch een antwoord “ik ben momenteel aan het rijden, ik neem contact zodra ik je bericht gelezen heb”.
Wetgeving
Gezien de impulsiviteit en de present bias die afgeleid rijgedrag in de hand werken, is het van cruciaal belang te vertrouwen op wetgeving om boetes en een verbod op sms'en in te voeren. Bovendien weten we dat rijwetten, voor het grootste deel, succesvol zijn in het veranderen van rijgedrag. Verschillende studies naar het gebruik van de veiligheidsgordel en rijden onder invloed tonen aan dat wetgeving die deze gedragingen verbiedt, het aantal verkeersdoden vermindert.
- Wij zijn de enige soort die vooruit kan plannen op deze zeer complexe manier. Als ik weet dat ik psychologisch kwetsbaar ben, kan ik nu actie ondernemen om te voorkomen dat er later iets gebeurt. Met andere woorden, we hoeven niet de slaaf te zijn van onze omgeving (smartphone), we kunnen er de architect van worden.
Research findings
- Findings revealed that the Total Screen On Time (SOT) decreased when nudging smartphone users with information on their usage behaviors. Intermittent glancing, as well as the median session time increased, and the reduction in SOT was no longer statistically significant in the observation period after the nudges were no longer applied, suggesting relapse in smartphone usage behavior.
- cold turky, 12 of 24 u zonder smartphone →
- Question 1
- Question 2
- Question 3
Materials to share / action items
Include images, attachments, or data here that you know you'll want to share with the reporter. Or, use this section to capture their requests so you can follow up.