Basics
Give whoever is being interviewed at your company all the context they need to succeed with the reporter and understand their goals.
- Reporter name:
- Reporter bio:
- Past coverage of the company or topic:
- Angle of the story:
Talking points
Energieprijzen, oorlog in Oekraïne, Covid, … Je zou verwachten dat mensen hun consumptiegedrag aanpassen maar dat doen ze niet.Sterker nog, heeft de Horeca er een betere zomer dan ooit opzitten.
- Hoe zit het met de data? →Veel toerisme ? Vooral vlamingen?
Het gaat hier over een multivariaat probleem waar geen univariaat antwoord voor bestaat. Er zijn een hele resem aan mogelijke verklaringen die elkaar allicht ook versterken.
De eerste vraag die we ons kunnen stellen is: Hebben ze [consumenten] het eigenlijk wel door? Merken ze dat de prijzen zijn veranderd, en zo ja, is dat uit eigen ervaring, of vertellen andere mensen het hen?”
De financiële situatie van een persoon is van grote invloed op hoe hij reageert.
"Als je redelijk welgesteld bent, is inflatie misschien vervelend, maar je hebt er niet zoveel last van,"
"Je kunt bijvoorbeeld een minder dure maaltijd bestellen of meer uitgeven van je spaargeld. Alleen bij grotere aankopen, zoals wanneer je een huis gaat kopen, kan het je boven het hoofd hangen."
uit onderzoek blijkt dat consumenten prijsschommelingen over het algemeen opmerken bij artikelen die ze onlangs hebben gekocht en die ze vaak kopen. Een verandering in de prijs van koffie, bijvoorbeeld, is waarschijnlijker dan een verandering in de prijs van tandpasta die je elke zes maanden koopt.
En dan is er nog de benzineprijs - de meest zichtbare marker van inflatie - die historisch gezien een "buitengewoon grote rol speelt in hoe consumenten prijzen in de economie zien," zozeer zelfs dat veel mensen die geen auto rijden of benzine kopen, zich ervan bewust zijn,
Persbericht foodservice alliance
Afgaande van de wetenschappelijke literatuur denk ik spontaan aan enkele mogelijke verklaringen voor deze paradoxale cijfers:
- Cognitieve boekhouding
Wanneer we kijken naar de manier waarop mensen met geld omgaan zien we hier iets bijzonders. Niet al het geld wordt hierbij op dezelfde manier behandeld. Deze redenen zijn alle geworteld in het feit dat mensen niet denken aan waarde in absolute termen.
- Gepercipieerde schaarste & sociale normen
Door corona werden veel productielijnen aangetast waardoor er heel veel producten plots schaars werden. We zagen tijdens corona bijvoorbeeld irrationeel hoarding gedrag waarbij mensen plots hun kaar begonnen vol te laden met toilet papier omdat die een schaars product leek te zijn. Als dit bijgevolg zeer visibel in de media komt krijgen anderen een signaal dat dhet nu de moment is om je voorraad in te slaan want morgen kan het wel eens te laat zijn.
"Mensen hebben een rationele reactie op winst, maar een emotionele reactie op verlies.
- De psychologie van inflatie
Recent zien we internationaal verschillende studies en stemmen opgaan die hier een verklaring aan trachten te geven vanuit de psychologie. MEn spreekt over een soort inflatie bias. Het is het gevoel dat een consumenten hebben dat de toekomstige prijzen nog hoger zullen zijn dan vandaag het geval is, waardoor op korte termijn minder weerstand ervaren wordt tegen uitgaven.
- Point 2
- Supporting details
- Point 3
- Supporting details
Tough questions
Think through the hard or thorny questions the reporter might ask. Draft responses so that you're ready when these topics come up.
- Question 1
- Question 2
- Question 3
Materials to share / action items
Include images, attachments, or data here that you know you'll want to share with the reporter. Or, use this section to capture their requests so you can follow up.