Het zal weinig mensen verbazen: de meeste veganisten zijn vrouw. In België gaat het zelfs om 81 procent van alle veganisten. Zou "slimme", mannelijke marketing daar verandering in kunnen brengen? Een Duitse studie onderzocht of mannen meer geneigd zijn veganistisch voedsel te kiezen als het op een "mannelijke" manier wordt voorgesteld.
Vijf procent van de Belgische populatie eet vegetarisch, één tot drie procent eet veganistisch. Hoewel het vegetarisme intussen min of meer is ingeburgerd, kan het veganisme vaak op heftige reacties rekenen. "Als je zegt dat je vegan bent, dan is dat bijna een politieke uiting. Mensen hebben er veel opinies over", zegt psycholoog en gedragseconoom Mathias Celis (UGent) in "Nieuwe feiten" op Radio 1.
BELUISTER - psycholoog en gedragseconoom Mathias Celis licht het onderzoek toe in "Nieuwe feiten":
Aanval op mannelijkheid
Veganistisch eten is "niet mannelijk". Dat is een van de connotaties die vaak met de levenswijze gepaard gaat. Gezonde voeding met veel groenten wordt meer geassocieerd met vrouwen, terwijl stevige, eiwitrijke maaltijden als typisch mannelijk beschouwd worden. Dat is te zien in de cijfers. "81 procent van alle Belgische veganisten zijn vrouw."
Volgens Celis heeft dat te maken met een diep onevenwicht in de culturele perceptie van mannelijkheid en vrouwelijkheid. "Als vrouw kan je moeilijker je vrouwelijkheid verliezen. Je moet er niet voor vechten.”
De manier waarop je je kleedt, hoe je denkt, wat je zegt… moeten steeds een representatie zijn van de mate waarin je man bent
Dit in tegenstelling tot mannelijkheid, waar wel voor gevochten moet worden. "Je kleding, hoe je denkt, wat je zegt… Het moet allemaal steeds een representatie zijn van de mate waarin je man bent." Mannen wagen zich daarom misschien minder snel aan veganistisch voedsel, omdat ze denken dat het hun mannelijkheid niet in stand houdt.
Kunnen mannen "bekeerd" worden?
Kan mannelijke "machomarketing" mannen op andere gedachten brengen over veganistisch voedsel? Een Duitse studie boog zich over deze vraag. In een experiment schotelden ze "droge" menukaarten (zonder afbeeldingen en in een neutraal lettertype) met veganistische gerechten voor aan 593 respondenten.
Eén groep kreeg neutrale bewoording te zien, een andere groep eerder vrouwelijke woorden en nog een derde eerder mannelijke woorden. Wat zagen de onderzoekers dan als mannelijke woorden? Denk aan adjectieven als eiwitrijk, vlezig of vullend.
Geen invloed op de bestelling, wel op de perceptie
De resultaten zijn genuanceerd. "Mannen bestelden niet meer veganistische gerechten", zegt Celis. "Maar ze werden wel als minder vrouwelijk beoordeeld wanneer nadien gevraagd werd hoe mannelijk of vrouwelijk ze een bepaald gerecht vonden."
Ik verwacht dat het veganisme, net als het vegetarisme, beter zijn plek zal vinden met de jaren
Andere adjectieven zorgen er dus voor dat mannen de veganistische gerechten neutraler beoordelen. Volgens Celis zou uitgebreider onderzoek duidelijkere resultaten kunnen opleveren. "Ik verwacht dat als de kadering van het onderzoek uitgebreider is, door bijvoorbeeld afbeeldingen die er sappig en lekker uitzien, meer mannen voor de veganistische optie zouden kiezen."
Ook buiten het kader van dit experiment ziet Celis de inburgering van het veganisme rooskleurig in. "Ik verwacht dat het veganisme, net als het vegetarisme, beter zijn plek zal vinden met de jaren."
Op wie moet ik stemmen om niet meer te moeten stemmen?
Doe de stemtest en ontdek de partij die denkt zoals jij.