De solden zijn begonnen, voor velen hét moment om die kleerkast aan te vullen. Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck hoe en wanneer je het best op koopjesjacht kan gaan en hoe je valkuilen kan vermijden. Gedragseconoom Mathias Celis legt uit hoe we ons laten verleiden door de solden en hoe je je daar niet door laat vangen.
Niels De Boysere en Filip Osselaer
03/01/2023 - 10:08
Voorbereiding
De voorbereiding is het halve werk, wordt gezegd, en dat geldt ook voor de solden. “Maak eerst een lijst met wat je écht nodig hebt”, zegt Sara Van Wesenbeeck. “En bekijk je eigen kleerkast; wie weet heb je alleen maar enkele accessoires nodig. Leg ook vooraf een budget voor je koopjes vast, waar je je aan houdt.”
Ideaal zou zijn om jezelf te informeren vooraleer je online of in de winkel gaat shoppen. In winkels waar je vaker komt, zou je ook kunnen vragen om al iets aan de kant te leggen. “Sowieso is het handig om een stad uit te kiezen die je goed kent”, raadt Van Wesenbeeck aan. “Daar ga je veel sneller rond, je weet wat je waar kan vinden en dat laat je toe om gerichter je aankopen te doen.”
Valkuilen bij de solden
Zowel in de winkel als online zijn er valkuilen. “Laat je bijvoorbeeld niet onder druk zetten bij een laatste exemplaar. En laat je online niet vangen door berichten als ‘dit is het laatste artikel in jouw maat'. Zo ga je gemakkelijker over tot een aankoop. In een online winkel kan je kledij of schoenen niet passen. Probeer spijtaankopen te vermijden door in elk geval zo veel mogelijk de juiste maat te kopen. Laat thuis het etiket aan de kledij. Past het niet, dan kan je het in een fysieke winkel meestal tot dertig dagen na aankoop retourneren. Voor een online aankoop moet je de voorwaarden checken.”
Shop tijdens de koopjesperiode gericht en bij voorkeur met oog voor wat je écht nodig hebt
“Bekijk online ook altijd de retourvoorwaarden en de bijkomende verzendingskosten, want misschien kom je door de verborgen kosten achteraf duurder uit. Het kan niet de bedoeling zijn dat je online koopje duurder uitvalt dan in de winkel zelf. Laat je dus niet foppen.”
Online shoppen hoeft uiteraard niet altijd negatief te zijn. “Het biedt jou het voordeel dat je prijzen kan vergelijken en dat je je kooptijd in de winkel kan inkorten. Daarnaast kan je – zoals je het soldenticket in de winkel controleert – met een simpel trucje de originele prijs van het online artikel achterhalen. Dit door ‘cache:' voor de url te zetten. Zo weet je of je wel een écht koopje doet. Koop online niet te snel, maar ga eerst na of je je ‘koopje' elders nog goedkoper vindt. Dat kost je enkel wat tijd.”
Een andere valkuil is ‘wraakshoppen'. Deze term ontstond in China toen de lockdown er werd opgeheven. De winkels, en vooral die van de luxemerken, werden er bestormd door kopers die zich wilden ‘belonen' na een moeilijke periode. “Wil je slim aankopen en koopjes doen, dan laat je je best niet leiden door emoties. Shoppen tijdens de koopjesperiode doe je gericht en bij voorkeur met oog voor wat je écht nodig hebt. Dat is tegelijkertijd ook goed voor je portemonnee. Een uitpuilende kledingkast vol miskopen wil je liefst vermijden.”
Wanneer ga je best shoppen?
“De beste koopjes vind je niet op de allereerste dag van de solden. De kortingspercentages nemen in verschillende fasen toe, waarbij je eerst rond 30 procent korting krijgt en na enkele weken slechts de helft van de prijs of zelfs nog minder betaalt. Probeer je aankopen dus te spreiden en heb vooral een beetje geduld. Het is immers de bedoeling dat je die nieuwe jeans of rok véél goedkoper kan aanschaffen.”
“Als gewoontedieren gaan we met zijn allen elke soldenperiode meestal ook op hetzelfde moment langs in de winkels. Ook voor je budget is het slimmer om met minder tijdsdruk je aankopen te doen. Probeer bijvoorbeeld tussen 12 en 14 uur even tijd te maken voor koopjes. Als het toch nog te druk is, keer je best op een ander moment terug. Ter info: in veel steden kan je via webcams nagaan .”