Sportclubs, bospaadjes en fitnesscentra staan voor de drukste periode van het jaar. Aangevuurd door goede voornemens slaan veel mensen in januari aan het sporten. Maar “80 procent zal daar na enkele dagen mee ophouden”.
Jef Poppelmonde, Jan Stassijns
08/01/2023 - 05:00
Eva Verbraeken (21) was al enkele maanden aan het overwegen een fitnessabonnement aan te schaffen. Een paar dagen voor het nieuwe jaar, was het dan zover. En sindsdien vind je haar drie tot vier keer per week in The Brick op het Antwerpse Zuid. “Om in 2023 aan een betere versie van mezelf te werken”, zegt Eva. “En om wat extra kerstkilo’s kwijt te geraken.” (lacht)
Voor sportclubs, bospaadjes en fitnesscentra is dit de drukste periode van het jaar. Ook in The Brick is dat het geval. “Nieuwe inschrijvingen, maar ook bestaande leden die we nu terug vaker zien opduiken”, zegt Vincent Stevens, verkoops- en marketingdirecteur van The Brick. “Zeker de eerste weken is er heel veel activiteit en komen onze klanten meerdere keren per week. Tegen het einde van februari wordt het terug kalmer. En dat geldt voor heel onze sector.”
Fitnessketen Basic Fit telt in januari gemiddeld 30 tot zelfs 40 procent meer nieuwe leden dan in andere periodes. In de Sportoase zien ze 15 procent meer bezoekers in hun fitnesszalen, zwembaden en andere sportinfrastructuur. Yani Janssens, zaakvoerder van wellness- en sportcentrum Fitopia in Antwerpen, heeft het zelfs over een verdubbeling van de inschrijvingen. “De piek in januari is elk jaar enorm. We tellen dan gemiddeld zo’n 150 nieuwe leden, tegenover 80 in andere maanden. De voorbije drie dagen zaten vol met afspraken voor rondleidingen en dat zal volgende week, wanneer de kerstvakantie voorbij is, niet minder zijn.”
Net als bij Basic Fit en Sportoase zal die piek nog stijgen tot begin februari. Naar een verklaring moeten de uitbaters niet lang zoeken. “Wij hebben altijd een gesprek met de nieuwe leden, waarin we vragen naar hun motivatie. Ze zeggen ons dan dat het begin van het nieuwe jaar voor hen een duwtje in de rug is om eindelijk anders te gaan leven. Om meer te bewegen, gezonder te eten, af te vallen.”
Internationale bevragingen, die volgens gedragspsycholoog Mathias Celis (UGent) betrouwbaar zijn, concluderen dat 40 tot 50 procent van alle mensen bij het begin van een nieuw jaar goede voornemens opstelt. “We structureren ons leven graag aan de hand van mijlpalen, van doelen die we al dan niet hebben bereikt”, zegt Celis. ”Een nieuw jaar biedt het idee van een schone lei en is een motivatie om nieuwe doelen te stellen.”
Quitters day
“De weerslag zien wij in onze zalen”, zegt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase. Hij heeft het over “de bevestiging van een cliché.”
De sportcentra spelen daar gretig op in. “Het is niet toevallig dat wij op dit moment allemaal speciale promoties opzetten”, zegt Schouwaerts. “Dat is de strijd om de klant. Wij willen hun goede voornemens omzetten in een langdurig engagement bij onze organisatie.” Fitopia organiseert dit weekend dan ook zijn opendeurdag. “Met zinnetjes zoals ‘nu begin ik eraan’, spelen we in onze advertenties in op goede voornemens.”
Die klassieker duikt ook op in een campagne van Basic Fit die bij de jaarwisseling werd afgetrapt, met onder meer posters die in veel grote stations hangen. Ze dragen gebiedende slogans als ‘word lid’, boven foto’s van fitnessende vrouwen.
‘… en hou vol’, zou een gepast vervolg zijn op de slogan. Want daar loopt het vaak verkeerd met voornemens. Diezelfde internationale bevraging, zegt gedragspsycholoog Celis, leert dat 80 procent van de mensen die goede voornemens maken “daar al binnen de eerste dagen weer van afstappen”. Bij de populaire sportapp Strava werd 19 januari officieus omgedoopt tot Quitters day: de dag waarop de meeste mensen hun goede sportieve voornemens al laten varen.
Mensen die begin januari gaan fitnessen, aangevuurd door goede voornemens, hebben meer kans om dat snel weer op te geven, zegt Schouwaerts van Sportoase. “Dat zien we duidelijk, al geldt dat vooral voor wie individueel sport, minder voor wie in een coachingstraject stapt.”
Terug in september
“Een nieuw jaar is een symbolisch moment, maar uiteindelijk is het toch vooral just another monday”, zegt Celis. “Waarom zou iets wat je al zo lang probeert nu plots wel lukken? De grootste fout die mensen maken, is dat ze onvoldoende nadenken over wat er concreet nodig is om hun doelen te bereiken. Welke kleine acties moeten ze daar elke dag voor ondernemen? Hoe zullen ze ‘s avonds in die fitness raken, en niet na een lange werkdag in hun zetel blijven hangen om naar Netflix te kijken? Er zijn zoveel barrières, elke dag weer, die een langetermijnplan kunnen dwarsbomen.”
Eva Verbraeken is er alvast sterk ingevlogen, met drie à vier fitness-sessies per week. “En dat ben ik ook van plan vol te houden”, zegt ze. “Naast individueel trainen, schrijf ik me ook in voor groepslessen. Dat is een goede manier om je gemotiveerd te houden. Het brengt een andere dynamiek, je leert mensen kennen,... Die variatie houdt het ook leuk. En om het vol te houden, moet het leuk blijven.”